Totalul afișărilor de pagină

joi, 24 aprilie 2014

Procesiune de oprit inundatiile !

Suntem o tara profund ancorata intr-un misticism subliminal. Imaginile si simbolurile ne subjuga mintile si ne tulbura judecata. Sunt mult prea pasionali si lipsiti de o ratiune nepartenitoare.
In Romania este o veche poveste cu seceta si cu inundatiile. Nu se intampla de ieri de azi. Pentru seceta si pentru ploaie poporul roman are in traditii invocarea ploii dar si alungarea ei. Mai nou se implica doar BOR cu slujbe speciale de invocarea ploii. Pe cursul istoriei la un moment dat aceasta exclusivitate era impartita cu paparudele.
Iata o poveste din Baragan :
Pentru a putea produce caramizi din argila tiganii aveau nevoie de o perioada mai secetoasa. Traditia populara a consemnat cateva obiceiuri.""Tigancile batrane din satra luau primele doua caramizi nou facute, proaspete, le rotunjeau in forma de oua uriase si se asezau pe ele ca niste closti, spunand nu stiu ce vraji de-ale lor. Apoi le ingropau intr-un loc stiut numai de ele. Asa legau ele ploile, ca sa li se usuce caramizile. Dar cand vedeau ca prea tine mult seceta, si de mila bietilor romani, tot ele faceau leacul de dezlegare. Altfel iesea cearta mare cu oamenii din sat. ""
Acest obicei ar fi legarea ploilor si aducerea secetei. Exista si un remediu la aceasta vraja. Invocarea ploii cu paparudele.
""Ori dezgropau ouale cele de lut, ori trimiteau tiganci tinere in sat. Cu bani de aur impletiti in cozile groase ori insirati in salbe late la gat, umblau din ograda in ograda si dansau invartindu-se pe loc, in praful bataturii, cu talpile goale, cantand: "Paparuda, ruda/ Vina de ne uda/ C-o galeata noua/ Da Doamne sa ploua!". In timp ce dansau, lumea le uda din cap pana-n picioare, aruncand pe ele cu galeti cu apa. Ele radeau si se scuturau, framantand mai abitir cu picioarele desculte praful preschimbat in glod. Pentru dansul lor aducator de ploaie, oamenii le rasplateau cu cate-un banut, cu cate-un ciur de malai ori de faina, cu cate o bucata de branza. Dupa ce colindau tot satul, paparudele mergeau la satra si faceau acolo masa mare cu cele primite. De multe ori, se pornea ploaia dupa jocul lor""
Cu timpul spre vremurile actuale a ramas doar BOR implicata intr-o procesiune de invocarea ploilor. Se scot moastele cele mai de pret dintr-o biserica si impreuna cu toata suflarea unei localitati se purcede la un mars de invocare a ploii.
""In cadrul Sfintei Liturghii, am citit anumite rugaciuni numite ectenii, cele de trebuinta pentru ploaie. Am citit in biserica si apoi am dat fiecaruia sa citeasca acasa "Acatistul Sfantului Prooroc Ilie", care dupa cum se stie din Vechiul Testament, slobozeste, prin voia lui Dumnezeu, ploile, fulgerele si tunetele. Apoi am ales o zi in care pornim in procesiune de la biserica, cu icoanele si cu prapurii afara din sat, la marginea campului, iar pe drum, la fiecare raspantie, ne-am oprit, am ingenuncheat si am facut rugaciuni de invocare a ploii. In timpul acesta, cativa barbati au aruncat din niste bidoane mari apa peste multime si pe marginea drumului. Toata lumea a venit la aceasta slujba pe nemancate, iar dupa puterea fiecaruia, a tinut mai multe zile de post. S-a intamplat apoi minunea aceasta: a dat Dumnezeu ploaie.""
Cum a ramas loc liber pentru obiceiul de a stopa ploaia si BOR nu isi asuma o asemenea raspundere, poporul a ramas necosolat in fata inundatiilor.
Si cum golul trebuia umplut de cineva s-a gasit personal de specialitate.
De ce ar fi nevoie:
Sa zicem o barca gonflabila. Asta ar inlocui carul cu boi, asa frumos imortalizat de N. Grigorescu. Apoi ar fi nevoie de tractiune. Sa zicem 8 pompieri. Si ar mai fi nevoie de cel putin doi predicatori. Si musai de o contra-paparuda (paparuda = fata tanara, de obicei tiganca, care danseaza sumar imbracata (cu papura)). 
Si totul trebuie sa se desfasoare in fata camerelor de filmat al televiziunilor. 
Asta da procesiune de oprit inundatiile.
Ce faci, FA, Romania? Mai ai chef de alegeri???

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu